Arkkiatri Risto Pelkonen on kuvannut korkeaa ikää näköalapaikkana. 

"Sieltä voi nähdä kauas mitä on ollut, mitä on, ja aavistella tulevaa – ihmetellä ja hämmästellä ymmärtävin silmin. Mitä kauemmin on elänyt, sitä enemmän on kokenut ja nähnyt. Ajan myötä viisaudeksi sanottua hiljaista tietoa on karttunut elämästä ja kuolemasta, ihmisistä ja itsestä."

Pelkonen on todennut Ikäopiston Ajan taika -palstalla, että elämä ei mene koskaan hukkaan. Parasta on elää tätä päivää omien voimien ehdoilla. Kannattaa olla kiitollinen siitä, että on saanut elää jo vanhaksi saakka.

"Kun ikää karttuu, voimat vähenevät ja kömpelyys asettuu taloksi. Vaivat ja viat yleistyvät. Tämä on totta, mutta yhtä totta on, että arjen askareissa tärkeää ei ole se osa terveyttä, mikä sairauksien myötä menetetään, vaan ne voimavarat, jotka jäävät jäljelle."

Vanhuus on rikkaus ja voimavara

Arkkiatri Risto Pelkonen korostaa, että vanhuus ei ole taakka, vaan rikkaus ja voimavara – eivätkä vanhukset ole muita tai toisia.

"Kaikki me olemme yhtä. Eri-ikäisiä, erinäköisiä ja erikokoisia niin kuin kaikki kanssakulkijat. Me vanhat olemme vaan keskenään erilaisempia kuin nuoret. Pitkällä taipaleella karttunut elämän kokemus on hionut itse kunkin vanhuksen persoonallisuutta  ja antanut sille rikastuttavia vivahteita ja rakastettavia särmiä. Siinä on korkean iän vetovoima."

Yhdelle ikääntyminen on seestymistä ja vapautumista nuoruuteen kuuluvasta malttamattomuudesta. Toiselle se on surullista luopumista nuoruuden riemuista.

"Turha haikailla nuoruutta. Nuoruus ei koskaan palaa ja turha pelätä kuolemaa. Kuolema on kaikkien edessä. Juuri elämän ja kuoleman välinen jännite tekee elämästä elämisen arvoisen ja antaa itse kullekin vastuun siitä."

Pelkosen mukaan hyvä elämä on rohkeutta tehdä se, mikä on mahdollista ja malttia hyväksyä se, mille ei voi mitään.

"Niin pysyvät nämä kolme suurta usko, toivo ja rakkaus. Usko on luottamusta siihen, että toisesta välittäminen on joukossamme pysyvä arvo. Toivo on siinä, että voi omilla toimillaan tuottaa iloa toiselle ja kokea itsensä tarpeelliseksi. Suurinta on rakkaus. Että on joku ja tai jokin, jota voi rakastaa, että on joku, joka rakastaa, että tulee toimeen oman minänsä kanssa."

Ikäopisto tarjoaa runsaasti materiaalia mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen. Sivuston myönteinen ja voimavaroja korostava näkökulma perustuu tutkittuun tietoon.

Ilmari Helanderin Vanhusten Säätiö edistää hyvää vanhuutta ylläpitämällä palveluasuntoja Haagassa, Maunulassa ja Vuosaaressa. Voittoa tavoittelematon säätiö on toiminut yleishyödyllisin periaattein vuodesta 1967.